Actueel

Lynn Berger onderzoekt de betekenis van zorg

Geplaatst op 12 september 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Eerder dit jaar was het boek 'Zorg' van journalist Lynn Berger aanleiding voor een bijeenkomst over de toekomst van de zorg. Samen met Espria Ledenvereniging ging LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van Radicale vernieuwing jeugdzorg) in gesprek met Berger. Wat hebben we nodig om goed voor elkaar te zorgen? "Zorg is kwetsbaar, we moeten zorgen voor de zorg."

lees verder

Aan de slag met alter­natieven jeugdzorg | Wat als… (vervolg)

13 oktober 2023

Geplaatst op 8 september 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging, Doe je mee?
In 2022 en 2023 organiseerden we actiedagen: mensen uit het netwerk Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen de krachten en werken zelf aan alternatieven. Tijdens deze actiedagen komt naar voren dat er…

lees verder

Krachten bundelen informele en formele zorg Rotterdam

6 oktober 2023

Geplaatst op 4 september 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
We nodigen cliëntenraadsleden en mensen uit Rotterdam graag uit. Om op vrijdag 6 oktober met actieve wijkbewoners, cliëntenraden die actief zijn in Rotterdam en initiatiefnemers van burgerinitiatief Zorgvrijstaat in gesprek te gaan, over zorg en ondersteuning van de toekomst. Deze bijeenkomst is een vervolg op de Meet-up van 19 juni in Rotterdam waarin we waardevolle gesprekken voerden over het versterken van eigenaarschap en zeggenschap over zorg en welzijn.

lees verder

Meld je nu aan voor de Week van de Medezeg­genschap 2023

2 oktober 2023

Geplaatst op 30 augustus 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Dit jaar organiseert LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) voor de vierde keer de Week van de Medezeggenschap, van 2 tot en met 6 oktober 2023. Eerste programma-onderdelen zijn bekend en iedereen kan zich aanmelden.

lees verder

‘Gewoon dingen doen, in plaats van alleen die eindeloze gesprek­ken’

Geplaatst op 14 augustus 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Jonathan: “Eerst zat ik veel in therapietrajecten. Ik heb heel veel verschillende therapeuten gehad. Voor mij werkte dat niet echt, omdat het gewoon zo… zakelijk voelde. Als je dingen doét met elkaar, heb je ook al goede gesprekken met elkaar en voelt het eigenlijk als mens tot mens. Bijvoorbeeld dingen zoals koken, maar ook dingen zoals klussen.

lees verder

Meet-up Radicale ver­nieuwing bij zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt

8 november 2023

Geplaatst op 9 augustus 2023
Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te…

lees verder

Waardevol netwerk opgebouwd | Wat zijn nu onze volgende stappen?

Geplaatst op 9 augustus 2023 - Thema's: Opstarten beweging
In 2021 verkennen we vanuit LOC mogelijkheden voor Radicale vernieuwing in de jeugdzorg. In 2022 bundelen kinderen, jongeren, ouders en professionals krachten op basis van het ‘Manifest Radicale vernieuwing jeugdzorg’. Intussen constateren steeds meer partijen dat er iets fundamenteel mis is met de omstandigheden waarbinnen kinderen en jongeren opgroeien. Hoe nu verder? 

lees verder (1)

Suze (15): ‘Ik wist don­dersgoed wat er aan de hand was, maar no way dat ik dat ging ver­tel­len’

Geplaatst op 31 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Suze (15) ging gewoon naar de basisschool en middelbare school. En inmiddels staat ze ingeschreven voor een koksopleiding en werkt ze als zelfstandig werkende kok bij een “mooi, duur restaurant”. Maar van haar vijfde tot en met haar zevende maakte ze verschrikkelijke dingen mee. School ging steeds een beetje minder en op een gegeven moment lukte het niet meer. “Ik zat sinds mijn twaalfde in therapie omdat er iets was, maar ik ging niet vertellen wat er was. Dus ik wist wel wat er was, maar ik vertrouwde niemand genoeg om dat te vertellen. Dat voelde eenzaam.“ Bekijk in dit video-interview wat de therapeut die Suze toch in vertrouwen nam deed.

lees verder

“Vertrouw erop dat mensen hun eigen weg kiezen”

Geplaatst op 12 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Marlene van Steensel groeit deels op in de jeugdzorg. Later is ze werkzaam in de (jeugd)zorg en het onderwijs. En richt ze een organisatie op voor en door mensen die met jeugdzorg te maken hebben gehad. Haar persoonlijke en professionele ervaring en kennis heeft ze nu ook gebundeld in een roman. "Het Manifest van Radicale vernieuwing jeugdzorg en de visie van Be4you2 hangen heel erg tegen elkaar aan. Ik zie dat individuen en initiatieven die kijken naar kwaliteiten en het bieden van kansen meer samenwerken. Ik hoop dat die beweging veel meer ruimte krijgt."

lees verder

Meet-up De Holm – De weg naar een zorgzame (dorps)samen­leving

15 september 2023

Geplaatst op 3 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven, Doe je mee?
Hoe creëren we een samenleving die draait om waardevol leven, te beginnen bij de mensen zelf? Op steeds meer plekken in het land werken mensen aan 'zorgzame buurten'. Ook in Den Andel in Het Hogeland (Noord-Groningen) namen mensen initiatief om 'zorgen voor elkaar' verder te versterken. Zij toverden een schoolgebouw dat dreigde te sluiten om tot een broedplaats voor leren, werken en zorgen.

lees verder

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese