Anna Stienstra (LOC): “Ik geloof in de kracht van woorden”

Geplaatst op 31 januari 2022

De verhalen en voorbeelden, de weg er naar toe en de vragen die we onszelf en elkaar hierbij stellen willen we heel graag ‘vangen’ in beeld en geluid.

In de jeugdzorg zijn we in de netwerken die we gevormd hebben, de individuen, initiatieven en mensen in gemeenten aan het verbinden voor een radicale vernieuwing van de ondersteuning voor de jeugd. Inmiddels doen elf ggz-organisaties verspreid over het land mee met Radicale vernieuwing langdurige ggz. Daarnaast wordt op dit moment in 24 zorgorganisaties gewerkt aan radicale vernieuwing van de zorg in het verpleeghuis en thuis en wordt er gewerkt aan Radicale vernieuwing zorgonderwijs.
Binnen de vernieuwingsbewegingen, bij deelnemers en deelnemende organisaties/initiatieven gebeuren mooie dingen. Kleine en grote voorbeelden waarbij de focus écht ligt op wat ertoe doet voor degene om wie het gaat: degene die ondersteuning nodig heeft, naasten en hulpverleners of andere mensen met wie zij te maken hebben. Daarbij zien we dat mensen echt een beweging maken ‘van regels naar relaties’, zodat het weer om mensen kan gaan. En niet vooral om regels, belangen of gewoontes.

Deze verhalen en voorbeelden, de weg er naar toe en de vragen die we onszelf en elkaar hierbij stellen willen we heel graag ‘vangen’ in beeld en geluid. Ter inspiratie voor de mensen die aangesloten zijn bij de vernieuwingsbewegingen, maar ook voor iedereen daarbuiten. Anna Stienstra is sinds begin 2021 werkzaam binnen de vernieuwingsbewegingen en versterkt daarmee de andere communicatoren. Anna vertaalt verhalen in woord (podcast) en beeld (film). Zij stelt zich hierbij voor.

Podium

Anna Stienstra (41) woont in Utrecht op een woonboot met vriend – hoe toepasselijk – Piet Hein, zoon Jelle (9) en dochters Rixt (5) en Tessel (1). Anna: “Als klein meisje was ik al nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in de mens achter het verhaal. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Dat is uiteindelijk de rode draad geworden in mijn werk als journalist. Mensen die tegen de beperkingen van het systeem aanlopen, voelen dat het anders kan en vanuit die overgave ‘gewoon’ gaan doen. Die mensen verdienen het podium.”

Bezieling

Anna: “Ik herken dat ‘anders’ doen. Dat is ook wat me zo aanspreekt bij de vernieuwingsbewegingen. Als ik naar de zorg kijk dan zie ik heel veel bezieling, maar tegelijkertijd is er een leegloop. De betrokkenheid bij de vernieuwingsbewegingen maakt ook duidelijk dat je als professional met een andere kijk niet alleen staat. Zeker, het vraagt een lange adem, maar als je vertrouwt op je gevoel en de moed hebt om door te gaan, ben ik ervan overtuigd dat er nieuwe netwerken ontstaan waarbij niet de regels, maar juist de mens centraal staat.”

Drijfveren

Anna voelt zich dan ook een bevoorrecht mens om deze vernieuwingsbewegingen zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Zodat de boodschap kan worden gehoord en opgepakt. “Ik geloof in de kracht van woorden. Ze zetten aan tot beweging en realiseren verbinding. Want laten we eerlijk zijn, het is niet het makkelijkste pad dat je bewandelt. Hoe mooi is het als jouw – ogenschijnlijk kleine – verhaal een ander de veerkracht geeft om ook in actie te komen.”

Universeel geluid

Net als bij LOC en de vernieuwingsbewegingen zetten ook op andere gebieden mensen zich in om de menselijke maat terug te krijgen. Anna: “Ik help hen met het bepalen van de koers en door initiatieven een gezicht én een stem te geven. Het is mijn missie om dit universele geluid van verandering te versterken. Ik voel dat dit urgenter is dan ooit.”

En dat doet ze met succes. Zo is de indringende documentaire ‘De wereld van Puck’ – over het leven van een gezin met een gehandicapt kind – genomineerd voor de International Emmy Awards, de prijs voor de beste internationale tv-productie ter wereld. Anna maakte deze samen met regisseur en vader van Puck, Gert-Jan de Vries. Voor LOC maakte ze verschillende portretten van drijvende krachten uit de vernieuwingsbewegingen en een audiobrief voor de informateur en nieuwe Kamerleden.
Anna maakte ook video’s voor de Week van de Radicale vernieuwing. En werkte aan een video-interviewreeks waarin deelnemers van het actieteam Vrijheid en veiligheid voor het levensgeluk van cliënten (binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg) hun ervaringen en inzichten delen.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese