Geef je mening over nieuwe regels gesloten jeugdhulp

Geplaatst op 11 mei 2023

De Tweede Kamer heeft in 2022 een wetswijziging goedgekeurd over het verbeteren van de rechtspositie en rechtsbescherming van jongeren in de gesloten jeugdhulp. Het zogenaamde ‘besluit Jeugdwet’ biedt door de wijziging mogelijkheden om aanvullende regels op te stellen. Over deze aanvullende regels organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een internetconsultatie.

De regels gaan over eisen aan veiligheid van jongeren in de gesloten jeugdhulp, over voorwaarden bij vrijheidsbeperkende maatregelen en een verbetering van het klachtrecht.
Wat betreft vrijheidsbeperkende maatregelen gaat het om onder meer over nadere regels voor cameratoezicht, vastpakken en vasthouden, betrekken van een gekwalificeerde gedragswetenschapper, het beperken van brief- en telefoonverkeer en het onderzoeken van lichaam en kleding.

De bedoeling is om de rechtspositie en rechtsbescherming van jeugdigen in gesloten inrichtingen te verbeteren en om vrijheidsbeperking van jeugdigen zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor wie?

De consultatie is bedoeld voor jongeren met ervaring in de gesloten jeugdhulp, belangenorganisaties van jongeren, jeugdhulpaanbieders, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het Advies- en Klachtbureau Jeugdzorg (AKJ) of andere vertrouwenspersonen, de rechtspraak, VO-raad, scholen voor residentieel onderwijs, gemeenten, Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vereniging van Jeugdrechtadvocaten.

Wil je zelf deelnemen aan de internetconsultatie? Gebruik dan de link voor deze internetconsultatie. Wil je het samen doen met iemand van LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg), stuur dan een mailtje naar vraagbaak@loc.nl. De consultatie loopt tot 19 mei 2023.

Meer info

www.internetconsultatie.nl/besluitrechtspositie

Nieuwsbericht over rapport LOC uit 2020 met onderzoek naar actuele thema’s van cliëntenraden in de gesloten jeugdzorg.

Consultatieversie wijziging Besluit Jeugdwet

Toelichting Consultatieversie

Beleidsnota bij het conceptbesluit.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese