Manifest voor Radicale ver­nieuwing ondersteuning jeugd: geef je mening

Geplaatst op 25 maart 2022

UPDATE: Het Manifest is definitief, hier kun je de definitieve versie lezen en ondertekenen

De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Jongeren, kinderen en ouders geven massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. Vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg is er nu een manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn.

Het fundament

Zoals je hier uitgebreider kunt lezen, hebben we vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg veel mensen gesproken die bij de jeugdzorg betrokken zijn. Uit alle ervaringen wordt duidelijk dat we in onze samenleving vooral symptomen proberen te bestrijden. Zoals de hoog opgelopen kosten beheersen. Of meer samenwerking tussen hulpverleners proberen te regelen. Maar het gaat heel weinig over de oorzaken en waar kinderen, jongeren en ouders echt behoefte aan hebben.

Een belangrijke conclusie uit alle gesprekken is dat veel kinderen helemaal niet in de jeugdzorg terecht hadden hoeven komen. En als dat wel gebeurt we veel meer betrokken moeten zijn bij het zoeken naar oplossingen. Ten diepste gaat het erom dat een kind vrij en zichzelf moet kunnen zijn. Helaas is dat nu nog niet het geval in onze samenleving. Het manifest benoemt dit kort en krachtig. En benoemt ook vooral wat er in de basis nodig is en hoe we dat mogelijk kunnen maken.

Aanscherpen

In de beweging kijken we nu of het manifest misschien nog aangescherpt moet worden. Zodat het zoveel mogelijk mensen aan kan spreken, als we het straks breed gaan verspreiden. Het doel is dat we zoveel mogelijk mensen, initiatieven, gemeenten, ministeries, regering, jeugdzorgorganisaties en andere betrokkenen kunnen raken en dat zij het manifest ondertekenen. En delen in hun netwerken en dat we in het hele land gaan doen wat nodig is zodat ieder kind vrij, zichzelf kan zijn. De beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg ondersteunt individuen, initiatieven en partijen hierbij – en zorgt voor acties en verbinding.

Geef hieronder graag je feedback op het manifest. Je kunt ook aangeven als je een seintje wilt als het manifest definitief is en je kunt ondertekenen en meehelpen met de verspreiding en acties. Ook ideeën voor acties kun je hieronder doorgeven!

Feedback en/of ondertekenen

Dit formulier is gesloten. Je kunt het definitieve Manifest ondertekenen via: www.rvjeugdzorg.nl/manifest

Meedoen

Individu

Je kunt je als individu (verder) inzetten voor wat we in het manifest beschrijven en voor de droom van onze beweging. Op verschillende manieren kun je halen en brengen: ideeën, kennis, kunde, netwerken, inspiratie, middelen of nog anders. We kijken graag met je welke vorm bij jou past.

In ons netwerk verbinden we kinderen, jongeren, ouders, hulpverleners of bijvoorbeeld beleidsmakers die dat willen ook met elkaar, met initiatieven, organisaties en gemeenten. Zodat zij elkaar kunnen inspireren, dilemma’s/uitdagingen kunnen bespreken, van en met elkaar leren of krachten bundelen. Er is van alles mogelijk.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

Initiatief/organisatie

Ook als initiatief of organisatie kun je je (verder) inzetten voor wat we in het manifest beschrijven en voor de droom van Radicale vernieuwing. Op verschillende manieren kun je halen en brengen: zoals via ideeën, kennis, kunde, netwerken, inspiratie of middelen. We kijken graag met je welke vorm bij jullie past.

In ons netwerk verbinden we betrokkenen bij initiatieven/organisaties die dat willen ook met elkaar of met anderen die van betekenis kunnen zijn bij de vernieuwing. Zodat zij elkaar kunnen inspireren, dilemma’s en uitdagingen kunnen bespreken, van en met elkaar kunnen leren of krachten gaan bundelen. Er is van alles mogelijk.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

Gemeente

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het realiseren van het manifest en de droom van Radicale vernieuwing. Hier schrijven we daar nog meer over (zie paragraaf 5).

De gemeente zelf hoeft niet leidend te zijn. Juist koplopers voor vernieuwing, zoals kinderen en jongeren zelf, ouders, mensen uit het onderwijs, jongerenwerkers en jeugdhulp-professionals kunnen samen met gemeenten het verschil maken. Enthousiast? Neem graag contact op om te verkennen wat we met elkaar kunnen betekenen.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Doe je mee?
Trefwoorden: gemeenten, initiatieven

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese