Over Radicale ver­nieuwing jeugdzorg

Jeugdzorg sluit nog te vaak niet goed aan op wat ertoe doet voor kinderen, jongeren en ouders. Mensen komen daardoor in moeilijkheden. Om te komen tot een situatie waar dat wat belangrijk is voor kinderen, jongeren, ouders en hulpverleners steeds voorop staat, is een fundamentele omslag nodig. Daartoe start LOC de landelijke beweging ‘Radicale vernieuwing jeugdzorg’.

Fundamenteel anders

Veel mensen zijn actief om de jeugdzorg te verbeteren. Er zijn mooie voorbeelden en initiatieven. Maar tegelijkertijd worden problemen niet fundamenteel opgelost. Bij LOC komen al jaren verhalen binnen van kinderen, jongeren en ouders die zich niet gehoord voelen. Hulpverleners in de jeugdzorg geven aan dat er te veel nadruk ligt op controle en beheersen van risico’s. Terwijl zij graag hun expertise en creativiteit willen inzetten om kinderen, jongeren en ouders te helpen. Bestuurders en beleidsmakers merken dat het erg lastig is om het daadwerkelijk over kinderen, jongeren en ouders te laten gaan. Duidelijk is ook dat in het voortraject veel anders kan en moet. Veel jongeren hebben geen hulpverlening nodig als zij ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Vernieuwingsnetwerk

LOC heeft jarenlange ervaring in de verpleeghuiszorg hoe een vernieuwingsbeweging tot een echte verbetering in de praktijk kan leiden. Ook in het zorgonderwijs en in de geestelijke gezondheidszorg werkt LOC hier aan. Nu werkt LOC in de jeugdzorg aan een soortgelijk vernieuwingsnetwerk van enthousiaste mensen, initiatieven, organisaties en gemeenten die elkaar inspireren en versterken. Onder wie natuurlijk kinderen, jongeren, (pleeg)ouders. En hulpverleners, managers, beleidsmakers, bestuurders en anderen uit zorg- en welzijnsorganisaties. Maar ook bijvoorbeeld gemeenten, toezichthouders, onderzoekers, inspectie en ministeries. Waarom zij hier zelf enthousiast over zijn kun je hier lezen en bekijken.

Lees hier ons Manifest en onderteken ook!

Droom & meer info

In 2021 hebben we veel gesprekken gevoerd met betrokkenen over de jeugdzorg. Over wat er mis is, wat goed gaat en beter kan. Op basis daarvan hebben we een analyse gemaakt en plannen voor 2022 en verder.

Lees hier meer over wat er moet gebeuren, wat daarvoor nodig is, over onze waarden, droom en activiteiten in 2022.

Meedoen?

Lijkt het je interessant om mee te doen met Radicale vernieuwing jeugdzorg? We hebben een aantal mogelijkheden op een rij gezet, kijk hier verder.

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese