Geachte staatssec­retaris

Ik was namens Radicale vernieuwing jeugdzorg bij een bijeenkomst met de staatssecretaris die over jeugdzorg gaat. En stuurde hem daarna een brief met een uitnodiging. Om met ons in gesprek te gaan over oplossingen van kinderen, jongeren en ouders voor zijn jeugdzorgvragen. Hieronder kun je de brief lezen.

Ik hoop dat de staatssecretaris naast zijn Hervormingsagenda vrije ruimte wil creëren. Een soort van ‘buitenboordmotor’. Zodat mensen die al werken aan de oplossingen waar hij naar zoekt, ondersteund kunnen worden in plaats van ontmoedigd. 

Update: we hebben een reactie van het VWS-ministerie gekregen en gaan in gesprek!

Geachte meneer van Ooijen, beste Maarten,

Allereerst dank voor de uitnodiging voor de bijeenkomst van afgelopen 25 april. Het was een mooie bijeenkomst met oprechte intenties. Ik zag dat u daadwerkelijk aangedaan was, maar ik leek ook een onmachtige staatssecretaris te zien. De vraagstukken werden vooralsnog door u geparkeerd, omdat er op dit moment geen oplossingen voorhanden zouden zijn.

Aangedaan

Ondanks dat het een mooie bijeenkomst was, heb ik eigenlijk niets nieuws gehoord en dat is toch wel vreemd. Hoe kan het dat u zo aangedaan was van de verhalen en ik alleen maar kon denken dat ik deze verhalen al zo vaak heb gehoord? Het zijn de verhalen die sinds jaar en dag rondgaan. Het zijn deze verhalen waarop we ons manifest van afgelopen jaar hebben gebaseerd.

Radicale vernieuwing nodig

Het zijn de verhalen die keer op keer worden opgetekend, waar keer op keer niets mee gedaan wordt. We weten dat problemen niet kunnen worden opgelost binnen hetzelfde kader waarbinnen ze gecreëerd zijn. Het proefschrift van Sharon Stellaart over ‘boemerangbeleid’ laat zien dat dit ook voor de jeugdzorg geldt, maar dat we toch steeds binnen dezelfde kaders blijven handelen. Er is dus een fundamenteel andere benadering nodig, een radicale vernieuwing (vanuit de wortel: ‘radix’ betekent wortel). 

Eenvoudige oplossing van jongeren

Alle jongeren die wij vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg hebben gesproken, reiken ons een eenvoudige oplossing aan voor de problemen, namelijk: luister, sluit aan en beweeg mee met de mensen om wie het gaat. De eerste stap heeft u genomen, namelijk luisteren. Nu nog stap twee, aansluiten, en stap drie: meebewegen. 

Hoe dat eruitziet, kan niet achter een bureau worden bedacht. Dit zal samen met jongeren, kinderen en ouders moeten worden ontdekt. Er zijn echt veel mensen die dit pad aan het bewandelen zijn, vanuit soortgelijke motivaties als de uwe. Maar dit is niet makkelijk. Zij en hun  initiatieven moeten door veel ‘hoepeltjes’ springen (bijvoorbeeld van regelgeving) en dat kost veel tijd en geld. Zonder dat het ergens aan bijdraagt. We zien dat mensen en initiatieven waar u juist naar op zoek bent hierdoor stranden en afhaken. 

Dus ik hoop dat u naast uw Hervormingsagenda vrije ruimte wilt creëren voor deze mensen en dit soort initiatieven. Een soort van ‘buitenboordmotor’. Zodat mensen die al werken aan de oplossingen waar u naar zoekt, ondersteund kunnen worden in plaats van ontmoedigd. En ik hoop dat u dan ook uw collega’s van onderwijs en sociale zaken hierbij betrekt. Want ‘it takes a village to raise a child’. 

We helpen u graag

Wij, betrokkenen bij Radicale vernieuwing jeugdzorg (op dit moment ondersteund door uw eigen departement), helpen u daar graag bij! We nodigen u dan ook van harte uit voor, en worden graag in de gelegenheid gesteld om een afspraak met u te maken. Om met ons door te praten over de mogelijkheden.

Hartelijke groet, namens alle betrokkenen bij Radicale vernieuwing jeugdzorg,

Ingrid Rebel
Coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing jeugdzorg. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar droom een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers in de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese