Het voelt of ik een baan wil doen die niet bestaat

Op het moment dat mijn boek verscheen, over mijn ervaringen/misstanden in de zorg (lees er hier meer over in mijn vorige blog), startte ik met de master Orthopedagogiek aan de universiteit. Nu ga ik de laatste fase van mijn studie in: mijn stage en masterscriptie. Na mijn studie wil ik graag iets betekenen in verandering van de zorg, maar wat precies weet ik niet.

‘Veranderaar van de zorg’

Het voelt of ik een baan wil doen, die niet bestaat. ‘Veranderaar van de zorg’ is namelijk geen baan. Ik heb tijdens mijn stage gemerkt dat het voor mij niet te doen is om mee te werken aan het huidige systeem. Daarom denk ik nu eerder aan iets doen op de universiteit. Onderzoeken doen, zodat het iets bijdraagt aan de wetenschap, of andere projecten waardoor ik iets kan betekenen. De universiteit is tot nu toe namelijk de enige mogelijke werkplek waar ik iets met mijn opleiding kan en waar ik mensen ben tegengekomen die wel anders denken en mij geloven.

Plek bij mensen met dezelfde visie

Verder hoop ik dat ik via connecties ergens terecht kom waar ik beleidsmatig dan wel in de praktijk of via het verspreiden van kennis kan bijdragen aan verandering van de zorg. Maar dat moet wel op een plek bij mensen die dezelfde visie als ik hebben. Ik kan het niet meer aan om voortdurend belachelijk te worden gemaakt, niet gezien te worden of verkapte bedreigingen te krijgen wanneer ik iets probeer te betekenen in de zorg. Ik wil niet meer gehertraumatiseerd worden. Daarom is het voor mij beter om de zorg niet van binnenuit te veranderen, maar van buitenaf. Ik vraag me ook af in hoeverre verandering van het systeem van binnenuit mogelijk is. Op basis van mijn ervaringen heb ik het gevoel dat het systeem van binnenuit pas gaat kantelen wanneer de druk van buitenaf groter wordt, bijvoorbeeld via de politiek of ervaringsdeskundigen die zelf initiatieven opzetten.

Op een dag

Initiatieven zoals Radicale vernieuwing jeugdzorg zijn nodig om verandering te brengen in het huidige zorgsysteem. Dergelijke initiatieven gaan er voor zorgen dat het systeem gaat kantelen. Ik ben dus heel blij dat ze bestaan! En dankbaar voor de mensen die ze hebben opgericht. Dat er blijkbaar toch mensen zijn die geen systemen willen die enkel draaien om geld en bureaucratie, maar gepaste zorg en liefde willen voor mensen die daar behoefte aan hebben. Ik hoop dat op een dag dat alle zorg in Nederland zo is!

Weet jij zo’n plek?

Mochten er mensen weten waar ik iets kan betekenen en kan bijdragen aan verandering van de zorg op plekken waar dit wel gewaardeerd wordt, mogen mensen altijd contact met mij opnemen. Ik ben altijd benieuwd om te horen wat voor opties er zijn, omdat ik zelf niet goed weet waar ik naar moet zoeken. Wetenschap, praktijk, blogs schrijven, ik sluit niks uit. Het mailadres dat bij mijn boek hoort is: boekcasus.a@hotmail.com, maar een reactie onder deze blog plaatsen kan ook!

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jacqueline Koel 1 jaar geleden

Hoi Yuna

Ik weet het uiteraard niet zeker maar mogelijk vind je een bondgenoot in de Koel Jeugdzorg. Wij doen met elkaar ons best ook ‘veranderaar’ te zijn.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Hoi Yuna

Ik wil je bedanken en zeggen dat ik je boek en je acties echt een heldendaad vind. Jaja ik weet dat dat een groot woord is. En toch meen ik het! Het is, zoals je zelf duizend keer beter omschrijft, oneindig complex en lastig. En het moet anders!
Zelf denk ik dat acties als de jouwe nodig zijn om die verandering, die beweging die je beschrijft, in gang te zetten.
En het is inderdaad geweldig dat de radicale vernieuwing er is. Want daar komen ook heel veel kleine en grote bewegingen, golfjes en tsunamis uit voort.
samen, samen samen werken we dan om over hopelijk niet al teveel jaar, niet al teveel misstappen (1 is al natuurlijk teveel, ik ben het met je eens) …over een tijdje..dat jij dan een nieuw boek kan schrijven. En ik daarbij weer tranen in mijn ogen krijg, maar dan met een andere reden!!

liefs,

Tiske

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing jeugdzorg. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar droom een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers in de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese