‘Kin­deren lossen zelf opvoedvraagstuk­ken op’

Mooi voorbeeld uit ons netwerk van hoe er hard gewerkt wordt aan uitgangspunten van ons Manifest!

“‘Door de hoge prestatiedruk en geluksnorm zijn gewone obstakels in het opgroeien en opvoeden nu problemen geworden waar kinderen en ouders professionele zorg bij vragen’, vertelt Levi van Dam, orthopedagoog en wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.” Aldus de website van de UvA.

Laat kinderen zelf oplossingen verzinnen

Van Dam maakt samen met een hoogleraar van de Technische Universiteit Delft en lector jeugd van hogeschool Windesheim deel uit van een team van wetenschappers dat samenwerkt om kinderen en jongeren zelf oplossingen te laten verzinnen.

“Centraal staat om kinderen en jongeren zelf oplossingen te laten verzinnen. ‘Ons ontwerpgerichte onderzoek gaat de creativiteit van kinderen inzetten om tot concrete oplossingen te komen die het pedagogische klimaat kunnen verbeteren. In het ontwerpproces worden gemeenten, professionals, ouders én jongeren aan elkaar verbonden’.”

Normaliseren en de-medicaliseren

“Een reeks interventies – zoals campagne, spel en app – moeten bijdragen aan het normaliseren en de-medicaliseren van opvoed- en opgroei-ondersteuning.”
Het hele bericht van de Universiteit van Amsterdam is hier te lezen.
Ons Manifest lees je hier.

Ben je ook betrokken bij een initiatief dat kinderen en jongeren centraal stelt, bij het komen tot oplossingen voor uitdagingen in hun leven? Hoe doen jullie dat? Laat het graag weten via een reactie hieronder.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing jeugdzorg. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar droom een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers in de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese