‘Shit, misschien moet het inderdaad anders in de zorg’

Eind vorig jaar verscheen mijn boek Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien** waarin ik aan de hand van dossierstukken en beschrijvingen van mijn ervaringen misstanden in de Nederlandse jeugdzorg en geestelijke gezondheidzorg (GGZ) aankaartte. Lees hier een interview met mij over het boek. Ik stuurde een exemplaar op naar hulpverleners, journalisten, hoogleraren en ook naar Máxima, aangezien zij zich inzet voor een betere ggz. Journalisten, hoogleraren en Máxima waren enthousiast, iets waarvan absoluut geen sprake was bij hulpverleners.

Herkenbaar

Van de tientallen hulpverleners die ik iets liet weten over mijn boek, kreeg ik van slechts twee een positieve reactie op mijn boek. Zij stonden open op zichzelf te reflecteren over hoe het anders kan in de zorg.

Ik kreeg ook veel berichten van mensen die ook slechte ervaringen in de (jeugd)GGZ hadden opgedaan. Bijvoorbeeld van mensen van wie de kinderen op dit moment in de jeugdzorg zitten en waar de kinderen niet goed behandeld worden.

Op den duur

Door veel mensen en instellingen werd ik genegeerd en ze probeerden me te overtuigen dat de zorg wél werkt. Ik zag dat verschillende hulpverleners mijn LinkedIn profiel bezochten. Ook kon ik zien dat mijn boek door meerdere mensen werd (en nog steeds wordt) aangeschaft. Ik weet niet door wie, dat kan ik niet zien. Ik hoop dat het de hulpverleners zijn die door de jaren heen betrokken waren bij mijn opnamen en behandelingen. En dan hoop ik dat ze ’s avonds in bed liggen en toch iets denken van: ‘Shit, misschien moet het inderdaad anders in de zorg.’ Want toen ik mijn boek schreef dacht ik bij mijzelf: al is het één hulpverlener die na het lezen van het boek het licht ziet, dat is er dan toch al één! Volgens mij kunnen kleine succesjes op den duur tot verandering leiden.

In mijn volgende blog, die volgende week verschijnt, vertel ik verder over waar ik nu sta, hoe ik vooruit kijk en over samenwerken met mensen die dezelfde visie als ik hebben. (Update: deze blog is intussen ook verschenen en te lezen via deze link.)

** Van autisme tot borderline, maar nooit écht gezien is verkrijgbaar via Uitgeverij Boekscout via de volgende link: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12190

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Radicale vernieuwing jeugdzorg 1 jaar geleden

Hoi Yuna,

Er is een reactie uit België geplaatst, onder jouw interview: www.rvjeugdzorg.nl/…lden/yuna/

Met hartelijke groeten Douwe

Reageer op dit bericht
Radicale vernieuwing jeugdzorg 1 jaar geleden

Wil je nog meer lezen over de reacties op het boek van Yuna, lees dan ook dit artikel: www.tijdschriftdeviant.nl/…bedreiging

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s staan allerlei vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing jeugdzorg. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar droom een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers in de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese