‘Gewoon dingen doen, in plaats van alleen die eindeloze gesprek­ken’

Geplaatst op 14 augustus 2023

Jonathan: “Eerst zat ik veel in therapietrajecten. Ik heb heel veel verschillende therapeuten gehad. Voor mij werkte dat niet echt, omdat het gewoon zo… zakelijk voelde. Als je dingen doét met elkaar, heb je ook al goede gesprekken met elkaar en voelt het eigenlijk als mens tot mens.”

Eind 2022 organiseerden we de Week van de Radicale vernieuwing. Kinderen en jongeren moéten vooral van alles en nog wat van de mensen en organisaties om hen heen, en komen er bijna niet meer aan toe om zichzelf te kunnen zijn. Wat hebben zij nu nodig en hoe maken we dat mogelijk? Dat was de focus van de jeugdzorgdag tijdens de vernieuwingsweek.

Op het podium vertelden onder andere Max en Suze dat we vooral in openheid moeten luisteren. En niet dingen voor hen moeten invullen, de tijd voor hen nemen. Jonathan gaf aan dat voor hem nog iets anders hielp.

Bekijk ook ons Manifest: ‘Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn.’

‘Snel naar therapie geduwd’

Jonathan: “Het verschilt heel erg per persoon. Ik denk dat als je iemand bent met depressieve klachten, of iets van mentale klachten, dat je dan al heel snel naar therapie wordt geduwd. En dat iedereen eigenlijk hetzelfde ding ondergaat. Terwijl dat bij sommige mensen helemaal niet goed helpt.“

Lees en kijk verder onder deze eerste korte video

Wat bij Jonathan hielp? “Voor mij was het helpend als ik gewoon dingen deed en daardoor zelfverzekerder werd. In plaats van alleen die eindeloze gesprekken aan te gaan met mensen. Gewoon dingen doen, en vanaf daar positief over jezelf denken. Dat hielp me wel, dingen zelf uitvogelen, in plaats van dat iemand je vertelde: o, dit kun je doen, dat kun je doen. Gewoon zelf dingen ontdekken.”

Koken, klussen en mogen falen

Hij vervolgt: “Ik zat bij Het Dagelijks Bestaan op dagbesteding, dat was eigenlijk gewoon heel veel bezig zijn. Bijvoorbeeld dingen zoals koken, maar ook dingen zoals klussen. Daar werd ik zelf heel blij van. Het liet me ook al zien dat ik dingen kón doen. Daardoor ging het veel beter met me.” Het gaat nu wel goed met Jonathan. “Ik ga nu weer naar school.”

Bekijk het hele gesprek met Jonathan op het podium van de Week van de Radicale vernieuwing:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese