Jeugdzorg moet weer om mensen gaan | Mascha Struijk

Geplaatst op 19 januari 2022

Hoe kunnen we de ondersteuning van kinderen, jongeren en ouders radicaal vernieuwen? Vanaf begin 2021 is Ingrid Rebel, coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg, hierover in gesprek met betrokkenen bij de jeugdzorg. Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, werden de eerste resultaten van deze verkenning gepresenteerd. Maak in dit tweeluik kennis met twee van de mensen die Ingrid ontmoette.

Tekst: Ingrid Rebel

Mijn reis door ‘jeugdzorgland’ afgelopen jaar was voor mij een ontnuchterende reis. De frustratie die ik ben tegengekomen werd uitgesproken door zeer betrokken mensen. Mensen die met een warm kloppend hart opkomen voor de belangen van ouders en jongeren, mensen die vanuit hun ontsteltenis over hoe het nu gaat onderzoek doen om het verschil te kunnen maken. Maar ook mensen die vanuit hun vakkennis op rijksniveau veranderingen proberen te bewerkstelligen. En mensen die een nieuw initiatief zijn gestart, maar vastlopen in de bureaucratie, mensen die opkomen voor het welzijn van medewerkers in de jeugdzorg en ga zo maar door! Een ding hebben al deze mensen gemeen: jeugdzorg moet weer om mensen gaan, om de kinderen, jongeren, ouders en medewerkers.

Daisy Petrona en Mascha Struijk zetten zich dagelijks in voor goede zorg voor onze jeugd. Daisy vanuit haar eigen ervaring met de jeugdzorg en Mascha vanuit haar werkervaring in de jeugdzorg. In het eerste deel van dit tweeluik maakten we kennis met Daisy. Maak in dit tweede deel kennis met Mascha.

Mascha Struijk

Mascha (47), moeder van vier kinderen, ging tijdens haar studie orthopedagogiek in de jeugdzorg werken. Het hebben van kinderen heeft haar nog meer doen beseffen hoeveel eisen de jeugdzorg aan ouders en hun kinderen stelt. Eisen die praktisch niet haalbaar zijn. “En wanneer ouders en kinderen de afspraken bij jeugdzorg niet nakomen, krijgen zij al gauw het stempel van niet betrokken en ongemotiveerd zijn,” vervolgt ze.

Lees verder onder de foto

Samen werken

“We hebben te leren dat we het niet kunnen oplossen of bedenken voor een ander. Sluit aan, stel vragen en stop met de Super Ouder te zijn want dan pas kun je vanuit gelijkwaardigheid samen werken met de ouders en hun kind.” Dat is een van de lessen die Mascha heeft beschreven in haar boek ‘In 10 stappen Professional vanuit je hart. Maak met liefde en lef het verschil in de jeugdzorg.’

Uit de jeugdzorg gestapt

Mascha stapte uit de jeugdzorg toen ze bij het lezen van een dossier het gevoel kreeg: “Daar heb je weer zo’n gezin”. Ze had zich altijd voorgenomen dat wanneer zij niet meer oprechte interesse zou voelen voor een gezin, ze de jeugdzorg zou verlaten. “Omdat je dan geen goede hulpverlener kunt zijn voor dat gezin.” Nu zet zij zich in om de hulpverlening te verbeteren met deze missie: “De hulp aan jeugd en jongvolwassenen liefdevoller te maken door professionals te helpen (meer) vanuit hun hart te werken. Want alleen enthousiaste bevlogen professionals kunnen jongeren en gezinnen écht verder helpen!”

Je bent je eigen instrument

Bevlogen vertelt Mascha dat je jongeren alleen vanuit jezelf kunt helpen, je bent je eigen instrument. Daarnaast moeten we stoppen met jongeren en hun ouders te ‘redden’, want dat kan niet. Dan ga je boven de ouders en de kinderen staan en kun je niet vanuit gelijkwaardigheid werken. Van mens tot mens contact, van hart tot hart, vanuit de professionele nabijheid is het credo van Mascha. “Pas dan kun je elkaar ontmoeten, pas dan kan je ook de gezonde kant van een jongere ontmoeten.” Een ander groot probleem dat Mascha in de jeugdzorg ziet, is dat jongeren te vaak uit hun gezin/familie worden gehaald terwijl voor een kind dan alles verandert. Laten we nog meer inzetten op het kind in het gezin laten, en help ouders met het oplossen van hun problemen. Als jeugdzorg ophoudt bij het achttiende levensjaar hebben zij vaak geen/weinig contact meer met familie of netwerk en moeten deze jongeren zonder steun en de rest van hun leven zelf vormgeven. Dat gaat vaak mis.

Veel van wat Mascha vertelt, ben ik, ondergetekende, ook tegengekomen in mijn rondgang door jeugdzorgland. Mascha kon zich dan ook goed vinden in de analyse die we hebben gemaakt over mogelijkheden
voor radicale vernieuwing
.

Mascha was een van de tafelgasten bij de RV Late Nightshow tijdens de Week van de Radicale vernieuwing:

Meedoen?
Wil je aansluiten bij Radicale vernieuwing jeugdzorg? Dat kan als individu, met een initiatief of organisatie, maar ook als gemeente. Kijk hier voor meer informatie over onze vernieuwingsbeweging, of neem contact op via rvjeugdzorg@loc.nl of 030 284 3200.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Mascha wat een kracht; in jezelf (je grenzen en je stoppen) en in je inzichten (niet oplossen voor een ander), wat gaaf! Jij bent onderdeel van het bewegend maken, dank daarvoor!

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese