Radicale ver­nieuwing in podcast Zin en Onzin van Jeugdzorg

Geplaatst op 17 juni 2022

Een levendig gesprek in de laatste podcast van De Zin en Onzin van Jeugdzorg, met de coördinator van onze vernieuwingsbeweging, Ingrid Rebel. Wat raakt haar? Wat drijft haar?

De omschrijving van de nieuwe aflevering van de podcast ‘Roerende Zaken’: “Ingrid Rebel is directeur bij Stichting Het Dagelijks Bestaan en aanjager van Radicale vernieuwing jeugdzorg. Een bijzonder CV als je bedenkt dat haar achtergrond ligt in de sociologie en economie. Enkele jaren geleden is zij vanuit haar werk in de woningcoöperatie de jeugdzorg gerold. Eenmaal in ‘jeugdzorgland’ viel ze van de ene verbazing in de andere. Wat voor haar vanzelfsprekend leek, bleek niet vanzelfsprekend te zijn. Vanuit haar betrokkenheid en verantwoordelijkheid probeert zij het principe van ‘mens tot mens’ te laten prevaleren boven wet & regelgeving. En zolang het om mensen draait is haar bevlogenheid oneindig.”

“We denken dat we problemen van mensen voor hen kunnen oplossen. Maar het gaat er om dat mensen inzicht krijgen in hoe ze in elkaar zitten, en in hun eigen gebruiksaanwijzing. En dat wij die gebruiksaanwijzing accepteren.”

We volgen De Zin en Onzin van Jeugdzorg al een tijd en zijn vereerd dat we nu te gast mogen zijn. Bijzonder aan de bijeenkomsten van De Zin en Onzin van Jeugdzorg is dat ze al een tijd lang mensen die nogal eens tegenover elkaar staan bij elkaar brengen. Ook op het gebied van niet eenvoudige onderwerpen in de jeugdzorg. In dat contact lijkt gaandeweg meer begrip te ontstaan tussen mensen die vanuit heel verschillende rollen met jeugdzorg te maken hebben. Cruciaal voor goede samenwerking en om in de praktijk van alledag echt aan te kunnen sluiten op dat wat belangrijk is voor kinderen, jongeren en ouders. Zodat zij kunnen leven op manieren die bij hen passen.

Geraakt

Ingrid vertelt in de podcast aan een van de presentatoren, Shantal Holwijn: “Wij hebben elkaar al een keer gesproken en je hebt me zo geraakt met de opmerking, dat we in onze samenleving naar kinderen kijken vanuit een bril van een blank hoogopgeleid mens uit de middenklasse. Vanuit Radicale vernieuwing hebben we een Manifest opgesteld dat begint met de zin: Mogen kinderen zichzelf zijn? Geef kinderen hun vrijheid terug! Want heel veel kinderen voldoen natuurlijk niet aan dat hele kleine postzegeltje, dat kan niet.”

Meer over ons Manifest lees je hier.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese