Tweede ‘In­loophuis 3.0’ in de maak

Geplaatst op 21 augustus 2022

“Wij hebben meegemaakt dat de drempel heel hoog is om over je problemen te praten, als je als jongere zo’n probleem hebt. Depressiviteit, of bijvoorbeeld problemen met relaties, uitvallen op school – de lat ligt heel hoog. De druk is hoog: van huis uit, op school, door alle social media. En om ter sprake te brengen dat het met jou misschien niet zo goed gaat, dat is heel moeilijk. Dat is één.

“Twee: als je dan al de moed hebt verzameld om het ter sprake te brengen, waar kun je dan terecht? Er is ontzettend veel informatie, maar het goede loket vinden is gewoon ontzettend moeilijk. En drie, als je dan het goede loket hebt gevonden, dan hoor je daar uiteindelijk dat er een wachtlijst is. Nou, en zo’n proces van een beginnend probleem dat alleen maar verergert, waar geen oplossing voor is, leidt blijkbaar tot uitzichtloosheid. En voor veel jongeren, en dus ook voor onze zoon Maurits is dat de reden om uit het leven te stappen. In een beschaafd land als Nederland is dat onthutsend.”

2015

Paul Thijssen verloor in 2015 zijn zoon Maurits. “We hebben zo’n twee jaar langs allerlei eilanden in de zorg en welzijn gewandeld. We hebben daar echt zeer gemotiveerde en zeer goedwillende professionals ontmoet. Maar die hebben mijn zoon op de een of andere manier toch niet kunnen helpen. Wat begon met wat leek op een burn-out werd een depressie, de depressie werd een psychose, gedwongen opname en uiteindelijk hebben we geen hulp gevonden voor Maurits. We vinden dat we in een beschaafd land leven, maar het is ontzettend frustrerend dat je als ouder zo machteloos bent.”

Ont-moeten, Ontdekken en Ondernemen

Dit pijnlijke verlies – en het besef dat allerlei jongeren uit het leven stappen – leidde er uiteindelijk toe dat Paul Thijssen een inloophuis 3.0 is gestart, voor jongeren tussen de 11 en 25 jaar, het ‘Roger That Inspiratielab’. Het inloophuis is gebaseerd op drie O’s: Ont-moeten, Ontdekken wie je bent en waar je talenten liggen en Ondernemen: in actie komen en iets doen met je talenten. Een laagdrempelige inloop, die professioneel georganiseerd is voor en door (ervaringsdeskundige) jongeren, opgeleide vrijwilligers die niet loslaten tot er oplossingen zijn, contact met professionals die nodig zijn als de ervaringsdeskundigen en vrijwilligers er niet uitkomen. Ondernemers zijn bij de inloop betrokken, er is goed overleg met de gemeente en contact met huisartsen.

‘Overvloed’

Paul Thijssen: “Wij zijn van het (her)bouwen van ‘caring communities’. Dat is precies wat we nodig hebben. We zijn een pilot gestart in Someren maar er gaan zeker meer Inspiratielabs volgen. Wat ons betreft is er overvloed – er is helemaal geen tekort. Als we dingen goed aan elkaar verbinden en aan elkaar knopen, kunnen we voor Nederland ongelofelijke dingen doen. Dat is mijn missie.” Aan een tweede ‘Roger That Inspiratielab’ wordt inmiddels al gebouwd, in Oosterhout.

Laagdrempelig in de gemeenschap

Ingrid Rebel, coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg: “Dit is zeker een beweging die navolging dient. Want dit is weer gewoon elkaar in de gemeenschap ontmoeten. Je problematiseert niet, maar gaat mensen aan elkaar verbinden waar je laagdrempelig je verhaal kwijt kan.”

Bekijk de reacties van anderen uit de vernieuwingsbeweging in de video hieronder, waar Paul Thijssen aan tafel zat bij de RV Late Nightshow (tijdens afgelopen Week van de Radicale vernieuwing). Vanaf 11.45 minuut kun je het hele verhaal van Paul Thijssen ook bekijken.

Binnenkijken

Het NOS Journaal was op bezoek bij het Inspiratielab en ging in gesprek met mensen die er op dat moment waren. Een van hen vertelt: “Zo hoeven jongeren misschien niet in therapie, of hoeft de situatie niet te verslechteren voordat ze in therapie gaan.”

Meer weten

  • Website Roger That Inspiratielab.
  • Veel mensen lopen aan tegen een te hoge druk op het leven van kinderen en jongeren. Daar schreven we vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg een Manifest over. Met een oproep hoe het in de basis anders kan. Bekijk hier het Manifest.
  • Mogelijkheden om aan te haken bij de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg en met anderen te werken aan een radicaal andere manier van omgaan met kinderen en jongeren, vind je hier.
  • Ook in 2022 organiseren we weer een Week van de Radicale vernieuwing!
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese