zelfherstellend vermogen
Een samenleving creëren die draait om Waardevol leven
21 maart 2023
Geplaatst op 1 maart 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te…
Manifest: onderteken en doe mee!
Geplaatst op 11 juli 2022 - Thema's: Doe je mee?
De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. En er zijn ook al veel mensen die aan alternatieven werken. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!
‘Kinderen lossen zelf opvoedvraagstukken op’
Geplaatst op 23 juni 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven
Mooi voorbeeld uit ons netwerk van hoe er hard gewerkt wordt aan uitgangspunten van ons Manifest! “‘Door de hoge prestatiedruk en geluksnorm zijn gewone obstakels in het opgroeien en opvoeden…
Radicale vernieuwing in podcast Zin en Onzin van Jeugdzorg
Geplaatst op 17 juni 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven
Een levendig gesprek in de laatste podcast 'Roerende zaken' van De Zin en Onzin van Jeugdzorg, met de coördinator van onze vernieuwingsbeweging, Ingrid Rebel. Wat raakt haar? Wat drijft haar? 'Het gaat erom dat mensen inzicht krijgen in hoe ze in elkaar zitten, en in hun eigen gebruiksaanwijzing. En dat wij die gebruiksaanwijzing accepteren.'
Pleidooi voor een nieuwe psychiatrie van samenwerking – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen
Geplaatst op 30 maart 2022 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager.
We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.