Kosteloze ondersteuning bij versterken medezeg­genschap

Geplaatst op 29 november 2023

Jeugdhulpaanbieders zijn verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Het is essentieel dat juist de stem van ouders, de kinderen en jongeren die zorg en ondersteuning krijgen, een duidelijke plek krijgt in de beleidsvorming – en daarmee uiteindelijk in de kwaliteit van zorg. Zij weten wat voor hen belangrijk is, past bij hun leven en wat nodig is. Hun (mede)zeggenschap heeft dan ook enorme meerwaarde. Komen tot een goede samenwerking met kinderen, jongeren en ouders is alleen geen vanzelfsprekendheid.

In dit bericht vertellen we hoe LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg) kan ondersteunen bij het opzetten en verstevigen van medezeggenschap. 

“Medezeggenschap komt pas echt goed van de grond als je het samen draagt en waardeert”

De belevingswereld van jongeren en ouders is volkomen anders dan die van jeugdprofessionals. De kracht van
een goede samenwerking tussen professionals, kinderen, jongeren en ouders is dan ook het voortdurende besef dat ieder een ander perspectief heeft. En dat het tijd en aandacht vraagt om elkaar niet alleen te horen maar óók te begrijpen. Zo ontwikkel je samen een taal die ondersteunend is aan de samenwerking, als fundament om te werken aan passende hulp.

LOC Waardevolle zorg biedt in 2024 jaar kosteloos ondersteuning aan 10 jeugdhulpaanbieders die aan de slag willen om medezeggenschap in te richten of verder te versterken. Samen met bestuurders, jongeren, ouders en professionals binnen je eigen organisatie besteden we gedurende een periode volop aandacht aan een visie op medezeggenschap, een passende structuur, heldere afspraken en het samenstellen van een team. 

Kom jij graag in aanmerking voor een jaar lang kosteloze ondersteuning? Of wil je er meer over weten? Laat je gegevens achter, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!

Meer weten?

  • Lees de ervaringen van jeugdhulporganisatie Youké die samen met LOC op zoek ging naar effectieve medezeggenschap.
  • Check de handvatten in deze Bewaarkaart om met elkaar tot een samenwerking te komen die daadwerkelijk betekenis krijgt.
  • Bekijk in deze animatie-video belangrijke inzichten uit de trajecten die LOC tot nu toe faciliteerde.
  • Bekijk de filmpjes uit de serie Goede voorbeelden medezeggenschap in de jeugdzorg.
  • Regelmatig organiseert LOC zinvolle cursussen en bijeenkomsten voor cliëntenraden in de jeugdzorg, zoals de Online cursus Welkom in de cliënten­raad, de Ver­diepingscur­sus medezeg­genschap, of een Leergang medezeggenschap, speciaal voor bestuurders in de jeugdzorg. Wil je deelnemen aan een cursus? Houd de agenda in de gaten voor actuele data. 
  • Vier keer per jaar ontmoeten cliëntenraden in de jeugdzorg elkaar tijdens een netwerkbijeenkomst. Ook hiervoor vind je de data in de agenda.
  • Heb je een vraag over medezeggenschap? Neem gerust contact op met een LOC-adviseur via 030 – 284 3200 of mail naar vraagbaak@loc.nl. Of kijk verder op www.clientenraad.nl.

Wil je ontwikkelingen en nieuws van LOC over medezeggenschap en cliëntenraden makkelijk volgen?
Abonneer je dan op de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden. Zo wordt je ook automatisch op de hoogte gehouden van actuele (cursus)data. Of abboneer je op de maandelijkse nieuwsbrief met een bundeling van al het LOC-nieuws over medezeggenschap en vernieuwingsinitiatieven die LOC opstart en ondersteunt in de zorg en het zorgonderwijs. Of volg LOC Cliëntenraden via de sociale media.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese