Kosteloze ondersteuning bij versterken medezeg­genschap

Geplaatst op 29 april 2022

Jeugdhulpaanbieders zijn verantwoordelijk voor het inrichten van medezeggenschap. Het is essentieel dat juist de stem van ouders, de kinderen en jongeren die zorg en ondersteuning krijgen, een duidelijke plek krijgt in de beleidsvorming – en daarmee uiteindelijk in de kwaliteit van zorg. Zij weten wat voor hen belangrijk is, past bij hun leven en wat nodig is. Hun (mede)zeggenschap heeft dan ook enorme meerwaarde. Komen tot een goede samenwerking met kinderen, jongeren en ouders is alleen geen vanzelfsprekendheid.

In dit bericht vertellen we hoe LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van Radicale vernieuwing jeugdzorg) kan ondersteunen bij het opzetten en verstevigen van medezeggenschap. 

“Medezeggenschap komt pas echt goed van de grond als je het samen draagt en waardeert”

De belevingswereld van jongeren en ouders is volkomen anders dan die van jeugdprofessionals. De kracht van
een goede samenwerking tussen professionals, kinderen, jongeren en ouders is dan ook het voortdurende besef dat ieder een ander perspectief heeft. En dat het tijd en aandacht vraagt om elkaar niet alleen te horen maar óók te begrijpen. Zo ontwikkel je samen een taal die ondersteunend is aan de samenwerking, als fundament om te werken aan passende hulp.

LOC Waardevolle zorg biedt dit jaar kosteloos ondersteuning aan jeugdhulpaanbieders die aan de slag willen om medezeggenschap in te richten of verder te versterken. Samen met bestuurders, jongeren, ouders en professionals binnen je eigen organisatie besteden we gedurende een periode volop aandacht aan een visie op medezeggenschap, een passende structuur, heldere afspraken en het samenstellen van een team. 

Meer weten?

  • Onze adviseurs geven je graag meer informatie over wat een traject inhoudt. Ben je geïnteresseerd? Neem graag contact op via vraagbaak@loc.nl of bel 030 – 284 3200.
  • Lees de ervaringen van jeugdhulporganisatie Youké die samen met LOC op zoek ging naar effectieve medezeggenschap.
  • Check de handvatten in deze Bewaarkaart om met elkaar tot een samenwerking te komen die daadwerkelijk betekenis krijgt.
  • Bekijk in deze animatie-video belangrijke inzichten uit de trajecten die LOC tot nu toe faciliteerde.
  • LOC organiseert ook een Leergang medezeggenschap, speciaal voor bestuurders in de jeugdzorg 

Wil je ontwikkelingen en nieuws van LOC over medezeggenschap en cliëntenraden makkelijk volgen?
Abonneer je dan op de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden. Of op de maandelijkse nieuwsbrief met een bundeling van al het LOC-nieuws over medezeggenschap en vernieuwingsinitiatieven die LOC opstart en ondersteunt in de zorg en het zorgonderwijs. Of volg LOC Cliëntenraden via de sociale media.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese