LOC-oproep nieuwe politici: 5 oplos­singen voor fun­damen­tele veran­dering jeugdzorg

Geplaatst op 11 december 2023

Mede op basis van ervaringen, bevindingen en adviezen van mensen binnen de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg heeft LOC Waardevolle zorg nieuwe politici, beleidsmakers en jeugdzorgorganisaties opgeroepen. Hieronder lees je het hele bericht.


5 fundamentele oplossingen jeugdzorg: 1. Laat kinderen zijn wie ze zijn

Dát er problemen zijn in de jeugdzorg is duidelijk. Maar zijn er ook duidelijke oplossingen? LOC Waardevolle zorg vindt van wél. In deze serie geeft LOC Waardevolle zorg 5 fundamentele oplossingen voor de jeugdzorg en roept politici, beleidsmakers en jeugdzorgorganisaties op: ‘Luister naar jongeren, ouders en zorgmedewerkers en werk samen met hen!’ Deel 1: Laat kinderen zijn wie ze zijn.

Veel kinderen en jongeren voelen continu de druk om ‘de beste versie van zichzelf te worden’. LOC Waardevolle zorg wil dat zij veel meer ruimte krijgen: ‘Geef kinderen de vrijheid om te zijn wie ze zijn.’ Oók als ze professionele hulp nodig hebben.

De Casus

‘De opties hielpen mij niet verder’
Max (19) was jarenlang depressief en ging niet naar school. Tot zijn verbazing leidde dit tot een rechtszaak en zelfs een taakstraf. ‘Terwijl ik jarenlang heb aangegeven wat ik nodig heb. Maar daar werd niets mee gedaan. Als ik dit vertelde, werd er gezegd: “Dat kan niet, we hebben alleen deze opties.” Maar die hielpen mij dus niet verder.’

Wat is het probleem?

Steeds meer kinderen krijgen jeugdzorg
Het gebruik van jeugdzorg is de laatste twintig jaar explosief gestegen. Dit leidt er niet toe dat het nu beter gaat met kinderen en jongeren in Nederland. Hoe komt het nu dat de vraag naar jeugdzorg zo sterk is toegenomen? Vermoedelijk heeft de druk die kinderen en jongeren ervaren in onze prestatiemaatschappij daar veel mee te maken. Kinderen en jongeren moeten vaak aan een ideaalbeeld – een norm – voldoen. Op school, thuis en in hun vrije tijd: overal wordt er iets van hen verwacht. Hierdoor komen ze er bijna niet aan toe om gewoon zichzelf te zijn. Als ze aangeven wat ze zélf graag willen of belangrijk vinden, luisteren volwassenen dikwijls slecht. En als ze niet aan de verwachtingen kunnen of willen voldoen, wordt er sneller professionele hulp ingeschakeld.

Hoe dan wel?

1. Geef kinderen ruimte om zich te ontwikkelen
Het moet anders, vindt LOC Waardevolle zorg. De nadruk op succes en presteren staat een gezonde ontwikkeling in de weg. Kinderen moeten véél meer ruimte krijgen om zich onbevangen te ontwikkelen, naar hun eigen mogelijkheden en wensen. Met vallen en opstaan. Zonder professionele hulp als dat kan. Mét als het nodig is. En natuurlijk is het ook in de jeugdzorg cruciaal dat kinderen en jongeren zichzelf kunnen zijn.

2. Luister beter naar jongeren en kinderen
Jongeren en kinderen geven aan dat veel beslissingen over hun hoofden heen worden genomen. Hulpverleners luisteren niet goed naar wat zij écht willen en nodig hebben. Dit geldt in de vrijwillige jeugdzorg. Maar het geldt ook voor het gedwongen kader: jeugdbescherming en jeugdreclassering.
LOC vindt het essentieel dat er veel beter wordt geluisterd naar jongeren én kinderen. Ook kinderen hebben namelijk het recht om hun mening te geven. Dit is vastgelegd in het Kinderrechtenverdrag. En volwassenen moeten rekening houden met wat voor kinderen belangrijk is. 

3. Pak problemen aan bij de wortel
De overheid doet pogingen om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Ideeën hiervoor staan in de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028, bedoeld om knelpunten in het jeugdzorgstelsel aan te pakken en om kosten te beheersen. LOC vreest echter dat veel voorgestelde maatregelen geen garantie zijn dat er beter naar kinderen en jongeren wordt geluisterd. En dat zij straks goed geholpen worden. LOC pleit ervoor om de problemen in de jeugdzorg bij de wortel aan te pakken. Dit betekent dat de belangen van kinderen en jongeren steeds als uitgangspunt worden genomen. Het Kinderrechtenverdrag zou hierbij leidend moeten zijn, in plaats van de focus op kostenbeheersing. Verder roept LOC de politiek op om de mensen om wie het gaat rechtstreeks te betrekken bij de plannen om de jeugdzorg te verbeteren: kinderen, jongeren, ouders en ook jeugdzorgprofessionals.

Het helpt als jongeren hun eigen pad kunnen volgen

Zo kan het ook: een goed voorbeeld

‘Ik voel me zelfverzekerder’
Dat het helpt als jongeren hun eigen pad kunnen volgen, laat het verhaal van Jonathan zien. Hij had depressieve klachten en voelde zich niet ondersteund door ‘therapietrajecten’ met ‘eindeloze gesprekken’. Wat wel hielp? De dagbesteding, waar Jonathan vooral praktisch aan de gang ging. ‘Als ik gewoon dingen deed, zoals koken en klussen, voelde ik me zelfverzekerder. Als je samen dingen doet, heb je bovendien ook goede gesprekken met elkaar. En die voelen meer als van mens tot mens.’

Gewenst resultaat

Minder kinderen in de jeugdzorg
LOC werkt vanuit een samenlevingsvisie. We vinden het belangrijk dat alle mensen een waardevol leven kunnen leiden, waarin zij keuzes kunnen maken die bij hen passen. Ook als zij zorg en ondersteuning nodig hebben.
Dit geldt vanzelfsprekend ook voor kinderen en jongeren! LOC is ervan overtuigd dat zij gelukkiger zullen zijn als ze meer zichzelf kunnen zijn. Minder kinderen hebben dan jeugdzorg nodig. En voor de kinderen die wél echt hulp nodig hebben, is er dan meer aandacht en financiële ruimte.

Aan de slag!

Werk je zelf met kinderen of jongeren? Probeer ze dan veel meer de gelegenheid te geven om zich te ontwikkelen in hun eigen tempo en naar hun eigen behoeften. In plaats van ze te laten voldoen aan vooraf vastgestelde normen. Zorg dat zij zichzelf kunnen zijn. En sluit goed aan bij wat zij nodig hebben (van jou). Maak je beleid voor jeugdigen? Werk dan sámen met hen. In het volgende artikel in deze serie lees je meer over hoe je dat aanpakt: Maak werk van (mede)zeggenschap!

Wil je advies of sparren met een LOC adviseur jeugd? Neem contact op via vraagbaak@loc.nl of 030 284 3200

Help mee en deel

Het is tijd voor verandering! En hoe meer mensen daartoe oproepen, hoe beter. Help mee en deel de statements in je netwerk.

Op zoek naar inspiratie en informatie?

LOC helpt je op weg:

5 fundamentele oplossingen voor de jeugdzorg

Dit is deel 5 van de serie ‘5 fundamentele oplossingen voor de jeugdzorg’. Hieronder lees je meer over de andere oplossingen.

1. Laat kinderen zijn wie ze zijn

Veel kinderen en jongeren voelen continu de druk om ‘de beste versie van zichzelf te worden’. LOC Waardevolle zorg wil dat zij veel meer ruimte krijgen: ‘Geef kinderen de vrijheid om te zijn wie ze zijn.’ Oók als ze professionele hulp nodig hebben.

2. Maak werk van (mede)zeggenschap

Organisaties in de jeugdzorg luisteren niet goed naar de stem van kinderen, jongeren en ouders. LOC Waardevolle zorg roept hen op om de noodzaak van (mede)zeggenschap te erkennen. ‘Werk samen met de mensen om wie het echt gaat, zowel bij de uitvoering als bij het beleid.’

3. Versterk de rechtspositie van jongeren en ouders

De rechtspositie van kinderen, jongeren en ouders schiet tekort in de jeugdbescherming. Het is van groot belang om deze zo snel mogelijk te versterken, vindt LOC Waardevolle zorg. ‘Betrek gezinnen actief, erken en respecteer hun rechten.’

4. Maak werken in de jeugdzorg aantrekkelijk

Er is een grote uitstroom van medewerkers uit de jeugdzorg. Dit moet snel veranderen, vindt LOC Waardevolle zorg. ‘Zorg dat medewerkers hun werk met meer plezier kunnen doen.’

5. Laat leeftijdsgrenzen los

Op de dag dat jongeren 18 worden, vervalt hun recht op jeugdhulp. Een slechte zaak, vindt LOC Waardevolle Zorg. ’Ondersteuning en zorg moeten toegankelijk zijn en blijven voor álle mensen die dit nodig hebben. Verbind daar geen leeftijdsgrenzen aan.’

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marjolein Hovius 3 maanden geleden

Hoi Patty,
Dank voor je reactie. Fijn dat je het met bijna alle punten eens bent. 
Over punt 5, op dit moment is het zo dat een jongere die in een instelling woont, daar weg moet als hij/zij 18 jaar wordt. Officieel zijn gemeenten en zorgaanbieders verantwoordelijk voor een goede overgang van jeugdzorg naar andere voorzieningen, maar in de praktijk blijkt dat vaak dat jongeren vanaf het moment dat ze 18 worden het zelf maar uit moeten zoeken. 
Zou het niet beter zijn als die harde leeftijdsgrens verdwijnt en dat zorg en een woonplek toegankelijk blijft voor iedereen? Of je nu 17 of 18, of ouder bent?
Of bedoel je iets anders?
 

Reageer op dit bericht
Anoniem 3 maanden geleden (bewerkt)

Hoi Marjolein,
 
Dank voor de reactie!
 
Ik bedoelde het inderdaad net anders. Voor mensen die in open instellingen & in pleeggezinnen wonen zal het hartstikke fijn zijn om de leeftijdsgrens los te laten echter is dat voor mensen in de gesloten jeugdzorg natuurlijk erg anders.
 
Zelf heb ik 3 jaar gesloten en in de jeugdgevangenis gezeten (zonder strafblad) en mijn 18e verjaardag stond voor mij gelijk aan verlossing. Ik wil de groep mensen die gesloten zitten hier niet in vergeten. De beslissingen die worden genomen zijn niet altijd vanuit een hulpverleners oogpunt. Persoonlijk had ik een gezinsvoogd die heeft gezegd dat ze me tot mijn 25e zou vasthouden als ze dat kon, dit ivm persoonlijke problemen jegens mij & mijn familie. Dus was de leeftijdsgrens toendertijd losgelaten voor mensen in de gesloten jeugdzorg en jeugdgevangenissen dan was dat voor mij absoluut funest geweest.
 
Wij zijn bezig met het opzetten van steunpunten voor mensen die in de jeugdzorg hebben gezeten, alhoewel het woord steunpunt het niet helemaal omvat. Ik denk dat het verstandiger is initiatieven op te zetten waar mensen naartoe kunnen na de gesloten Jeugdzorg dan dat we toestemming geven om mensen nog langer achter gesloten deuren te laten zitten.
 
Één van de standpunten vanuit Het Vergeten Kind om de leeftijdsgrens los te laten is namelijk ook dat er vaak nog geen adequate zorg is geboden tegen de tijd dat kinderen alweer de Jeugdhulp uit moeten, maar de kinderen zelf er langer laten in zitten lijkt mij hier geen oplossing voor. Ze zitten er namelijk vaak al jaren in, dus deze hulp had al geboden moeten worden. Meer financiële middelen, toezicht op de Jeugdhulp & het openstaan voor nieuwe & innovatieve zorgmodules is hiervoor wel een mogelijke oplossing.
 
Met vriendelijke groet,
 
Patty

Reageer op dit bericht
Anoniem 4 maanden geleden

Met alle punten eens behalve nummer 5. Die kan nog wel eens heel gevaarlijk zijn als je er niet bijzegt dat dit NIET geld voor de geslotenheid. Jongeren in de gesloten jeugdzorg worden al niet goed in de gaten gehouden, voogden hebben vrij spel om ze te noemen wat ze willen bij de kinderrechter want hun worden óok niet in de gaten gehouden.
Ik hoop dat dit alleen geld voor mensen in een open instelling of een pleeggezin, anders word het gelijk heel eng voor een grote groep mensen. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese