Positieve eerste gesprekken met bes­tuurders jeugdzor­gorganisaties

Geplaatst op 2 november 2023

In een eerder artikel schrijven we uitgebreid over de ontwikkeling van Radicale vernieuwing jeugdzorg van 2021 tot en met 2023. Intussen zijn eerste gesprekken gevoerd met jeugdzorgorganisaties die mogelijk radicaal willen vernieuwen.

In 2022 en 2023 organiseren we actiedagen: mensen in het netwerk Radicale vernieuwing jeugdzorg bundelen de krachten en werken zelf aan alternatieven. Want tijdens deze actiedagen komt naar voren dat er heel veel anders kan. (Groot)ouders, jongeren, cliëntenraadsleden en ervaringsdeskundigen geven vooral aan: in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering is nu geen aandacht voor de oorzaken die maken dat de ontwikkeling van kinderen en jongeren ernstig in de knel komt. Dan kán de ondersteuning van jeugd en gezinnen ook niet werken. Mensen komen hierdoor (extra) in moeilijkheden. 

We hebben tijdens de actiedagen een aantal kernoorzaken in kaart gebracht, van hoe het zover kan komen. En dat brengt ons ook op het spoor van oplossingsrichtingen. In een eerder artikel geven we er al een inkijkje in. Daar komt uit naar voren: als we de ondersteuning van jeugd fundamenteel (en dus radicaal) anders organiseren, hoeven veel kinderen helemaal niet in de jeugdhulp, jeugdbescherming of jeugdreclassering terecht te komen. Dat betekent ook dat er dan meer personeel beschikbaar is.

Hier komen we alleen, als we dat wat belangrijk is voor kinderen, jongeren en ouders, steeds weer als uitgangspunt nemen. En daarmee ook hun rechten. In plaats van regels, geld, gewoontes of andere belangen die nu voorop staan. Dan kan er ook, als er echt professionele hulp nodig is, heel veel anders in die ondersteuning. Als medewerkers op zo’n manier kunnen werken, leidt dat ook tot meer werkplezier. En zo ook tot behoud van medewerkers.

In gesprek met jeugdzorgorganisaties

In het eerdere artikel kondigen we aan in gesprek te gaan met bestuurders van verschillende jeugdzorgorganisaties. Nu een eerste ronde kennismakingsgesprekken erop zit, blijkt een aantal van hen interesse te hebben in radicale vernieuwing. Met hen verkennen we nu verder hoe zij met hun organisatie aan radicale vernieuwing zouden kunnen werken. En wat het landelijke netwerk Radicale vernieuwing kan betekenen ter ondersteuning en versterking. 

Visievorming

Op basis van de genoemde actie-bijeenkomsten hebben we het afgelopen jaar uitgangspunten geformuleerd, voor een visie op hoe het fundamenteel anders kan. Ons Manifest met de titel ‘Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn.’ sprak al veel mensen aan en draagt bij aan verbinding tussen (groepen) mensen die op zoek zijn hoe het anders kan. De afgelopen maanden spreken we verschillende (groepen) mensen en steeds blijkt er behoefte aan een gedeelde visie. Een visie die meer uitgewerkt beschrijft hoe het anders kan. Daarom hebben we het initiatief genomen om halverwege november 2023  om de tafel te gaan om gezamenlijk zo een visie mogelijk te maken. We hopen dat zo een visie er aan bij kan dragen dat de prille maar groeiende beweging die we in het land vormen, meer massa en invloed krijgt. 

Input cliëntenraden voor kabinet

LOC Waardevolle zorg, ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing, gaat het nieuwe kabinet adviseren over het vernieuwen van de zorg – waar ook financiële rust voor nodig is. Daarvoor zijn cliëntenraden in alle sectoren, ook in de jeugdzorg, gevraagd om een vragenlijst in te vullen. En om met de bestuurder in gesprek te gaan over de vernieuwing die nodig is – en dat aan LOC door te geven. Reageren kan hier, uiterlijk dinsdag 31 oktober.

Wil je aanhaken bij ons netwerk? Neem graag contact op via rvjeugdzorg@loc.nl of 030 284 3200. En volg Radicale vernieuwing jeugdzorg ook via de sociale media.

Download artikel als PDF

Praat mee! (5)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wim Albrecht 5 maanden geleden

Goedemorgen Douwe, bedankt voor uw reactie.
Is het mogelijk om mensen bij elkaar te brengen die uit huisplaatsing hebben mee gemaakt.
Evaringen delen, die andere oplossingen hebben ( heb ik ook ).
Als u de moeite zou willen nemen, om Keteninfantiliteit in Jeugdzorg, Drs. H. Berndsen juni 2018 te lezen.
Groet,
Wim Albrecht.  

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 5 maanden geleden

Dag Wim,

Bedankt voor de tip van meneer Berndsen en ik heb je vraag voorgelegd aan onze coördinator.

Met groeten Douwe

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 5 maanden geleden

Beste Wim, ik heb van onze coördinator begrepen dat jullie intussen een afspraak in de maak hebben, dat is fijn. Met groeten Douwe

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 5 maanden geleden

Beste Wim,

Wat een verschrikkelijke situatie zitten jullie toch in.

Helaas noodgedwongen, maar goed dat je het nog maar weer eens onder de aandacht brengt. Want helaas gaan er nog maar al te vaak dingen mis als het hier om gaat. We hebben dat van allerlei mensen gehoord en hebben het ook zeker in de aandacht.

Sterkte en vriendelijke groeten,

Douwe (Radicale vernieuwing)

Reageer op dit bericht
Wim Albrecht 5 maanden geleden

Goedemorgen, ik wil inhaken op het fenomeen uithuisplaatsing van kindereden. Uithuisplaatsing behoort tot 1 van de meest ingrijpende inbreuken op het gezinsleven. in zeer veel gevallen van uitplaatsing blijkt dat Jeugdzorg, niet doet aan feitenonderzoek. Dus het scheiden van feiten en meningen. Het enkele feit dat een kind het ergens anders beter heeft is niet voldoende noch de sociale of financiele situatie rechtvaardig-gen een uithuisplaatsing. het Europese Hof geeft nadrukkelijk aan dat de beslissingen moeten worden onderbouwd en gebaseerd op een voldoende bewijsrechtelijke basis. Onze ervaring als Moeder van 2 kinderen en Opa, is dat Jeugdzorg niets wil horen van terugplaatsing. Het Europese Hof is voorts van mening dat uitplaatsing een in beginsel tijdelijke maatregel is die met zich meebrengt dat overheid de verplichting op zich heeft genomen ouder(s ) en kind te helpen weer samen een gezin te vormen. Zoal kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie ook stelt” Plaats eerder nog een ouder uit huis dan Kind”  
 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese