Zeven organisaties doen al mee | Kernpunten ervaringsdes­kundigen en profes­sionals herkend

Geplaatst op 15 maart 2024

Na een eerste ronde kennismakingsgesprekken met bestuurders en directeuren van jeugdzorgorganisaties, bleek er interesse in Radicale vernieuwing jeugdzorg. Intussen komt er zicht op hoe de organisaties aan radicale vernieuwing kunnen werken. In de eigen organisatie én gezamenlijk.

Zeven organisaties hebben al aangegeven dat ze graag mee willen doen. Het gaat om D3 (Dromen, Durven, Doen), Entrea Lindenhout, Jeugdbescherming Gelderland, Jeugdbescherming West, Leger des Heils Jeugdbescherming, Partners voor Jeugd en Samen Veilig Midden-Nederland (SAVE). 

Behoeften

Ingrid Rebel, coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg: “We zijn overal met open armen ontvangen.” De bestuurders hebben aangegeven veel van de kernpunten te herkennen, die jongeren, ouders en professionals binnen de vernieuwingsbeweging hebben aangegeven, als het gaat om wat er nodig is voor radicale vernieuwing. (Kijk daarvoor ook op rvjeugdzorg.nl.) Ook werd duidelijker waar de behoeften van de bestuurders liggen en wat zij zoal nodig hebben.

Wat hen aanspreekt is de brede insteek van Radicale vernieuwing jeugdzorg. Namelijk dat het draait om mensen (kinderen, jongeren, ouders, naasten, professionals) en wat voor hen belangrijk is in het leven. En dat daar in onze samenleving veelal niet echt aandacht voor is, waardoor er veel dingen onnodig mis gaan. Waardoor mensen ook onnodig vaak met jeugdzorg te maken krijgen.

Herhaaldelijk kwam dan ook de vraag op: Hoe sluiten we nu goed aan bij kinderen, jongeren en ouders en hun behoeften? Hoe kunnen we ons meer inleven in hun wereld, om hen beter te leren begrijpen?
Ook kwam de vraag naar voren: Wat kunnen we leren van gemaakte fouten, en van de pijn die daarmee gepaard gaat?
En hoe kunnen we elkaar gaan vertrouwen, voorbij polarisatie bewegen? Hoe kan iedereen optimaal zijn eigen rol pakken?
Het zijn spannende vragen, maar ook fundamentele.

Hoop

Meer info over de deelnemers

Meedoen? Neem graag contact op via rvjeugdzorg@loc.nl of 030 – 207 4067.

De bestuurders zijn er ook over te spreken dat deelnemers binnen de beweging gezamenlijk de agenda van de beweging kunnen bepalen. Er is hoop dat ze via kleine stapjes gestaag vooruitgang kunnen gaan boeken.

Ingrid: “De uitgangspunten van Radicale vernieuwing jeugdzorg sluiten goed aan bij wat deelnemers al doen of voor zich zien, en willen versterken.” Deelnemers zijn enthousiast om eerst binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan, en bijvoorbeeld de verbinding te leggen met programma’s die medewerkers volgen. Ook bij jongere en vernieuwende organisaties sluipen bepaalde patronen en gewoontes er maar al te gemakkelijk in. Hoe kun je dat keren? 

In de gesprekken zijn nog een aantal specifieke onderwerpen genoemd die ook aandacht zouden kunnen krijgen binnen de beweging. Zoals de vraag of zwaardere vormen van jeugdzorg en jeugdbescherming misschien ook zouden kunnen leren van hoe kinderen, jongeren en ouders bejegend worden in lichtere vormen? En kunnen we onze krachten bundelen om de gesloten jeugdzorg af te bouwen?

Vervolg

De bestuurders hebben aangegeven met elkaar op te willen trekken. Op het moment van schrijven is door LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van de beweging) een eerste ‘Kampvuurgesprek’ gepland. Een bijeenkomst in informele setting, waar de bestuurders elkaar ontmoeten, maar ook ervaringsdeskundigen, (groot)ouders en professionals die vanaf het eerste uur actief betrokken zijn bij Radicale vernieuwing jeugdzorg. Naast kennismaken is het doel van dit gesprek ook om samen verdere acties te bepalen voor de vernieuwingsbeweging. Hoe kan een ieder met zijn organisatie aan radicale vernieuwing werken? En wat kan het landelijke netwerk betekenen ter ondersteuning en versterking?

Voor radicale vernieuwing is het essentieel dat bestuurders actief betrokken zijn. Maar het zijn de hulpverleners, cliëntenraadsleden, kinderen, jongeren, ouders en ervaringsdeskundigen die dag in dag uit met elkaar het verschil maken. Daarom willen we hen verderop ook betrekken, net als in de vernieuwingsbewegingen die LOC ondersteunt in de zorg in het verpleeghuis en thuis, in de geestelijke gezondheidszorg en in de gehandicaptenzorg. Hoe kijken zij hier naar?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese