“Zor­gen voor jon­geren”

Geplaatst op 14 juni 2023

Zorg & Zeggenschap is het tijdschrift van LOC Waardevolle zorg, de initiatiefnemer van Radicale vernieuwing. In de rubriek ‘De Binding’ stellen organisaties binnen het netwerk van LOC zich voor. In deze aflevering het woord aan Friso van Doesburg, pleitbezorger van een veilige ontwikkel omgeving voor jongeren.

Als er in mijn omgeving wordt gevraagd wat ik doe, vind ik het lastig om daar een duidelijk antwoord op te geven. Ik weet wel waarvoor ik sta. En dat is in overgave alles geven; met oog op dat jongeren die te maken hebben met jeugdzorg meedoen binnen de samenleving. Dit uit zich in uiteenlopende activiteiten die dit doel dienen. Want alle jongeren moeten veilig kunnen op-groeien en meedoen binnen de samenleving.
Dit formuleert en definieert ook mijn motivatie waarom ik actief ben voor jongeren: het creëren van een veilige ontwikkel omgeving voor jongeren met oog op meedoen binnen de samenleving.

Als ik een open training ontwikkel, probeer ik sprekers te vinden die het gezamenlijke doel dienen: zorgen voor jongeren. Dit zijn sprekers die op hun manier gemotiveerd zijn om een veilige omgeving voor jongeren te organiseren. Zo ben ik aanraking gekomen met Ingrid Rebel van LOC Waardevolle zorg/Radicale vernieuwing jeugdzorg. Wij delen de missie dat jongeren zo veilig mogelijk moeten kunnen opgroeien. Ingrid heeft in de training een prachtig verhaal verteld over hoe zij in haar leven haar missie heeft uitgedragen. Wat zij hierin is tegengekomen en welke benadering ze heeft gekozen om volhardend te zijn in haar missie.

Ik heb deelgenomen aan een initiatief van LOC, waar werd gesproken over hoe we vernieuwing binnen de jeugdzorg kunnen bewerkstelligen. Verder zijn we aan het onderzoeken hoe we deze vernieuwing ook daadwerkelijk kunnen implementeren. Denk aan kennisoverdracht. Alles wat we horen en zien binnen de jeugdzorg bestaat uit een omvangrijke context. Wat mij aanspreekt aan LOC is de ruimte aan betrokkenen die vaak geen podium krijgen. Ruimte om hun context toe te lichten en hun verhaal te delen. En gehoord te worden.

Er is ontzettend veel beweging binnen de jeugdzorg. Een storm die maar niet wil liggen, omdat we er nog niet klaar voor zijn de rotzooi op te ruimen. Maar er groeien mooie initiatieven in de schaduw die straks de wederopbouw kunnen bewerkstelligen. Dus ik heb ontzettend veel hoop en zin in de toekomst van jeugdzorg!

Zie ook: www.uithuis.com en loc.nl/tijdschrift.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Mensen en initiatieven
Trefwoorden: veiligheid

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marja Smeding 2 maanden geleden

is het een idee om jongeren te koppelen aan ouderen? Er zijn jongeren die behoefte hebben aan een (tijdelijke) andere verblijfplaats omdat het thuis niet meer lekker loopt.
Er zijn ouderen die ruimte over hebben in huis en graag aanspraak, en een beetje zorg nodig hebben. Kunnen deze 2 aan elkaar gekoppeld worden met een stukje begeleiding erbij? 

Reageer op dit bericht
Friso 2 maanden geleden

In een ideale wereld. Zou me dat een super idee lijken. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese