Praktijkvoorbeelden

Eindrap­port actie-on­der­zoek Radicale ver­nieuwing langdurige ggz

Geplaatst op 19 april 2024 - Thema's: Mensen en initiatieven
Dat wat belangrijk is voor cliënten, naasten en hulpverleners steeds weer het uitgangspunt laten zijn – en niet de regels, protocollen, of gewoontes. Dat is waar de beweging Radicale vernieuwing ook in de langdurige ggz om draait. Om dat mogelijk te maken, richt de landelijke beweging zich op het maken van ruimte voor relaties. Er is in de langdurige ggz uitgebreid onderzoek gedaan naar de vernieuwing, de inzichten kunnen ook voor de jeugdzorg interessant zijn.

lees verder

Dor­pelin­gen regelen zelf zorg: “Verschraling hoeft gewoon niet”

Geplaatst op 24 november 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Op basis van de behoeften van de dorpelingen zijn inwoners van Austerlitz vanaf 2012 zelf zorg en voorzieningen gaan regelen. Het burgerinitiatief leidt tot meer sociale cohesie, minder zorg en veel mensen die vrijwillig bijdragen aan de leefbaarheid. “We blijven consequent redeneren vanuit de vraag (dus niet vanuit het aanbod).”

lees verder

Inspiratie uit beweging ouderen­zorg: pilot laat zien welke informatie werkelijk bijdraagt aan Waar­devol­le zorg

Geplaatst op 10 november 2023
Af en toe publiceren we op dit platform over Radicale vernieuwing jeugdzorg ook berichten uit de Radicale vernieuwingsbewegingen in de verpleeghuiszorg en thuis, in de langdurige ggz of in het zorgonderwijs. De brede beweging ‘Radicale vernieuwing’ wordt ondersteund door LOC Waardevolle zorg. Dit bericht uit de beweging Radicale vernieuwing zorg (in het verpleeghuis en thuis) kan mogelijk ook mensen in de jeugdzorg op ideeën brengen. Ook in de jeugdzorg is de ervaring dat regels en protocollen regelmatig in de weg staan om goed aan te kunnen sluiten bij kinderen, jongeren en ouders. Dit neemt niet weg dat in de jeugdzorg regels en wetten veel te vaak niet nageleefd worden, ten koste van de rechten en gezondheid van mensen. En dat dat moet stoppen.

lees verder

Inspiratiebijeen­komst zor­gon­der­wijs: “Begeleid het leerproces van iederéén”

Geplaatst op 5 oktober 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Op een inspirerende plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal verzamelde zich half september een groep radicale vernieuwers uit zorg, welzijn en onderwijs. Doel: een vrijplaats creëren waar buiten de bestaande kaders alle ruimte is om tot inspirerende ideeën te komen tot vernieuwing van het zorgonderwijs. Zodat dit beter aansluit bij de praktijk van waardevolle zorg. “Wat wil de zorgvrager; dat is het uitgangspunt.”

lees verder

Van inciden­tele naar struc­turele ondersteuning van bur­gerinitiatieven

Geplaatst op 28 september 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven, Opstarten beweging
De afname van sociale voorzieningen was reden voor Marja Heijnen en Sandra Dijksterhuis om te besluiten: we gaan zelf voorzieningen realiseren. Hun burgerinitiatief ‘De Holm’ in Den Andel draagt er nu aan bij dat het dorp leefbaar blijft en dat mensen er gelukkig kunnen wonen. Het initiatief biedt oplossingen voor uitdagingen waar buurten in heel het land mee te maken hebben. Maar tijdens onze derde Meet-up bij De Holm staat ook de vraag centraal: hoe bestendigen we zorgzame gemeenschappen als die rondom De Holm?

lees verder

‘Gewoon dingen doen, in plaats van alleen die eindeloze gesprek­ken’

Geplaatst op 14 augustus 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Jonathan: “Eerst zat ik veel in therapietrajecten. Ik heb heel veel verschillende therapeuten gehad. Voor mij werkte dat niet echt, omdat het gewoon zo… zakelijk voelde. Als je dingen doét met elkaar, heb je ook al goede gesprekken met elkaar en voelt het eigenlijk als mens tot mens. Bijvoorbeeld dingen zoals koken, maar ook dingen zoals klussen.

lees verder

Suze (15): ‘Ik wist don­dersgoed wat er aan de hand was, maar no way dat ik dat ging ver­tel­len’

Geplaatst op 31 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Suze (15) ging gewoon naar de basisschool en middelbare school. En inmiddels staat ze ingeschreven voor een koksopleiding en werkt ze als zelfstandig werkende kok bij een “mooi, duur restaurant”. Maar van haar vijfde tot en met haar zevende maakte ze verschrikkelijke dingen mee. School ging steeds een beetje minder en op een gegeven moment lukte het niet meer. “Ik zat sinds mijn twaalfde in therapie omdat er iets was, maar ik ging niet vertellen wat er was. Dus ik wist wel wat er was, maar ik vertrouwde niemand genoeg om dat te vertellen. Dat voelde eenzaam.“ Bekijk in dit video-interview wat de therapeut die Suze toch in vertrouwen nam deed.

lees verder

“Vertrouw erop dat mensen hun eigen weg kiezen”

Geplaatst op 12 juli 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Marlene van Steensel groeit deels op in de jeugdzorg. Later is ze werkzaam in de (jeugd)zorg en het onderwijs. En richt ze een organisatie op voor en door mensen die met jeugdzorg te maken hebben gehad. Haar persoonlijke en professionele ervaring en kennis heeft ze nu ook gebundeld in een roman. "Het Manifest van Radicale vernieuwing jeugdzorg en de visie van Be4you2 hangen heel erg tegen elkaar aan. Ik zie dat individuen en initiatieven die kijken naar kwaliteiten en het bieden van kansen meer samenwerken. Ik hoop dat die beweging veel meer ruimte krijgt."

lees verder

‘Laat buurtbewoners eigenaar zijn van zorg en welzijn’ | Meet-up Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 27 juni 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.

lees verder

“De mensen die zich ook buiten regels om inzetten voor een kind”

Geplaatst op 21 juni 2023 - Thema's: Mensen en initiatieven
“De mensen aan wie je iets hebt, zijn de mensen die buiten hun boekje kunnen werken, die zich ook buiten de regels om inzetten voor een kind.” Aldus Max van Dreumel (20). Hij heeft nu niet meer met jeugdzorg te maken, maar was tien jaar lang depressief. Max kon op zijn veertiende niet meer naar school omdat hij depressief was. Tot zijn verbazing leidde dit tot een rechtszaak en zelfs een taakstraf. Maar het kan ook anders, en in deze video vertelt hij hoe.

lees verder

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese