Terug­kijken: Week van de Radicale ver­nieuwing

Geplaatst op 26 november 2021

De zorg, het zorgonderwijs en de samenleving menselijker maken. Dat kán, daar wordt al hard aan gewerkt en daar is nog veel meer voor te doen. Dat vergt iets van iedereen, maar dat hebben we ook zelf in de hand. Een optimistische boodschap vanuit de Week van de Radicale vernieuwing.

De eerste Week van de Radicale vernieuwing werd begin november georganiseerd, door deelnemende zorgorganisaties, partners en andere betrokkenen – op initiatief van LOC Waardevolle zorg. De inspiratieweek heeft als doel om de gezamenlijke droom van alle deelnemers te versterken en krachten verder te bundelen. Het is een moment om inspiratie en inzichten op te doen over wat je zelf concreet kunt doen in je eigen rol en functie. En wat je in en tussen organisaties kunt doen om minder van regels, gewoonten of andere belangen uit te gaan. Om vooral dat wat belangrijk is voor cliënten, naasten en zorg-/hulpverleners steeds het uitgangspunt te kunnen laten zijn. Het thema van deze Week was dan ook: samen doorbreken we muren!

De week in 9 minuten

De Week vond plaats in Utrecht en online. Verschillende zorgorganisaties en VWS organiseerden ook zelf een programma op eigen locaties. Elke dag stond een andere vernieuwingsbeweging centraal. Maandag Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis, dinsdag Radicale vernieuwing langdurige ggz, woensdag Radicale vernieuwing zorgonderwijs, donderdag Radicale vernieuwing jeugdzorg en vrijdag Radicale vernieuwing voorbij de sectoren. Bekijk een samenvatting van de Week in de video hieronder.

Onder de video kun je meer lezen en bekijken over Radicale vernieuwing jeugdzorg. Op de donderdag stond de vraag centraal: wat kunnen we vanaf het komende jaar doen om samen muren te doorbreken? Voor radicale vernieuwing van de ondersteuning van jeugd en ouders?!

Waar Radicale vernieuwing in de verpleeghuizen, zorg thuis, langdurige ggz en het zorgonderwijs de afgelopen jaren zoal toe leidt, kun je lezen en bekijken in dit uitgebreide verslag van de Week van de Radicale vernieuwing. Daar vind je ook concrete praktijkvoorbeelden en inzichten die mensen in die sectoren opdoen met het vernieuwen.

Donderdag: jeugdzorg

De droom van Radicale vernieuwing jeugdzorg is dat kinderen mogen opgroeien op een veilige en fijne manier. En eigenlijk zo min mogelijk zorg nodig hebben.
Een VWS-vertegenwoordiger vat deze dag scherp samen: “Dus niet alleen kijken hoe kan het beter, goede voorbeelden of meer onderzoek, maar ook echt: waar doet het pijn? Waar is het misgegaan en voelen we elkaars pijn, zien we elkaars pijn? En kunnen we van daaruit ook echt die beweging naar voren gaan maken?” 

Tijdens deze dag tijdens de Week van de Radicale vernieuwing zijn er veel verbindingen gelegd en is een plan gepresenteerd om in 2022 een vernieuwingsbeweging te starten. Dat plan is gebaseerd op de vele verkenningsgesprekken die vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg het afgelopen jaar in het land gevoerd zijn. Bekijk hier het plan: loc.nl/jeugdverkenning

Er is enthousiasme over het plan en er is concrete behoefte om vernieuwende initiatieven en bevlogen individuen verder te verbinden. Om krachten te bundelen, dus dat wordt vervolgd. Volg voor de ontwikkelingen de media en nieuwsbrief via rvjeugdzorg.nl.

RV Late Nightshow

In de RV Late Nightshow waarmee we deze dag afsloten, een terugblik op de intensieve maar optimistische dag. Met:

  • Daisy Petrona (stichting Jeugdhulp Voldoende Beschermd)
  • Mascha Struijk (Professional vanuit je hart)
  • Paul Thijssen (vader en oprichter Roger that Inspiratielab)
  • Dieger ten Berge (Radicale vernieuwing jeugdzorg)
  • Ingrid Rebel (coördinator Radicale vernieuwing jeugdzorg)
  • Aukje Lausberg (gastvrouw)

Lees verder onde de video

2022

7 tot en met 11 november 2022 is de volgende editie van de Week van de Radicale vernieuwing. Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons in de sociale media en je krijgt vanzelf bericht als daar meer over bekend wordt.

Wil je graag eerder aanhaken? Neem graag contact op via rvjeugdzorg@loc.nl of 030 284 3200. Of plaats een bericht op onze Praat mee-pagina, en ga in gesprek met anderen in de vernieuwingsbeweging.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese