“Steeds opnieuw luisteren en daar iets mee doen” | De menselijke weg vooruit

Geplaatst op 28 november 2022

Uit het nieuws wordt wel duidelijk: kinderen en jongeren moéten vooral van alles en nog wat, en komen er bijna niet meer aan toe om zichzelf te kunnen zijn. Wat hebben zij nu nodig en hoe maken we dat mogelijk?

De derde dag tijdens de Week van de Radicale vernieuwing begin november geven we het podium vooral aan jonge mensen, zodat hun stem gehoord kan worden. Wat hebben zij nodig om zichzelf te kunnen zijn? Wat gaat er goed? Wat niet? 

“De mensen aan wie je iets hebt, zijn de mensen die buiten hun boekje kunnen werken”

Ook geven we het podium aan professionals en studenten. Onder wie studenten die zelf ervaring hebben met jeugdzorg. Bij Deltion College (met wie Radicale vernieuwing jeugdzorg deze inspiratiedag organiseert) willen studenten via de studie ‘social work’ iets betekenen binnen de jeugdzorg, maar zij lopen vast in systemen. Docenten zien dat er vaak geen antwoord gegeven kan worden op vragen van jongeren die vastlopen: niet vanuit (hulp)organisaties, niet vanuit school, niet door docenten zelf. 

🎬 Bekijk de introductie van de dag – mede door docenten – terug via dit filmpje op onze LinkedIn-pagina.

🎼 Zangeres Camilla Blue opende de dag met bijzondere muziek, over ervaringen met opgroeien in een pleeggezin. Via onze pagina’s op Instagram en Twitter kun je een stukje terugluisteren.

Van regels naar relaties

Max van Dreumel (19) heeft nu niet meer met jeugdzorg te maken, maar was tien jaar lang depressief. Op het podium vertelt hij: “De mensen aan wie je iets hebt, zijn de mensen die buiten hun boekje kunnen werken, die zich ook buiten de regels om inzetten voor een kind.” Max kon op zijn veertiende niet meer naar school omdat hij depressief was. Tot zijn verbazing leidde dit tot een rechtszaak en zelfs een taakstraf. Max: “Terwijl ik jarenlang heb aangegeven wat ik nodig heb; er is niets mee gedaan. In plaats van gesprekken over dát ik niet naar school ging en hoe ze me weer terug naar school konden krijgen, gaf ik steeds aan: vraag me waaróm ik niet naar school kán. Tussendoor kwam een keer de vraag: wat heb je nodig? Maar dan geef je dat aan en dan wordt gezegd: dat kan niet, we hebben alleen deze opties. Maar die hielpen mij niet verder.” 

Lees verder onder de foto

Max tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, in gesprek met presentator Oscar Kocken

Aandacht voor ménsen 

Echt luisteren én daar actie op ondernemen, is de kern van zijn verhaal. Dat is ook wat later in de hulpverlening wel gebeurde bij Max. Alle aanwezigen herkennen vele soortgelijke situaties en onderstrepen het belang hiervan. Als er vooral aandacht is voor protocollen en regels, en geen aandacht voor wie jongeren zijn en voor wat zij nodig hebben, lopen zij vanzelf vast. 

Om het onderwijs, zorg en ondersteuning dienstbaar te laten zijn aan de jongeren, moeten we beginnen met gewoon luisteren. Om van mens tot mens te kunnen werken, moeten we ‘de pet van de professional’ even afzetten en met elke unieke jongere goed onderzoeken wat nodig is en bij hen past.

Lees verder onder de foto

Professionals, studenten en jongeren in gesprek tijdens de vernieuwingsweek

Dat dat voor professionals vaak ingewikkeld is, komt ook doordat zij zich onzeker voelen en professioneel willen zijn. We leren in onze cultuur om kwetsbaarheid te zien als een zwakte. We leren om sterk te zijn, en niet kwetsbaar. Dat maakt ook dat we niet echt met kwetsbaarheid om leren gaan en dat we geneigd zijn om kwetsbaarheid snel te ‘verhelpen’. Deelnemers geven dan ook aan dat we niet alleen de jeugdzorg moeten vernieuwen, maar ook hoe we professionals opleiden en hoe we als samenleving omgaan met deze onderwerpen. 

Tijd vrijmaken

Deelnemers willen meer tijd voor begeleiding en welzijn creëren, in plaats van voor cijfers. Meer tijd om jongeren voor te bereiden op hun eigen weg in de samenleving. Nu zijn op school en in de samenleving prestaties en andere belangen nog leidend, maar die gaan voorbij aan wat voor voor individuen belangrijk is. En dat werkt contraproductief. Stoppen met doorgaan op de huidige weg die ook enorm veel geld kost, levert alle benodigde tijd op. Aldus de deelnemers, die hier geïnspireerd verder mee aan de slag gaan.

Meedoen? Neem graag contact op via een reactie hieronder, of via rvjeugdzorg@loc.nl of 030 284 3200.

Week van de Radicale vernieuwing

  • De dinsdag van deze Week staat in het teken van Radicale vernieuwing langdurige ggz. Terugkijken kan via deze pagina.
  • Lees en bekijk ook de terugblik van de openingsdag van deze Week, die staat in het teken van Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en de zorg thuis. Dat kan via deze pagina.
  • De vrijdag van de Week staat in het teken van de vraag: Hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven? Op die dag kwamen mensen uit de verschillende vernieuwingsbewegingen en anderen bij elkaar. De video’s van elk programma-onderdeel zijn hier terug te kijken.
  • Meer informatie over de Week van de Radicale vernieuwing vindt je op deze speciale website.
  • Bekijk hier de samenvattingsvideo: de hele Week in 12 minuten.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese